En man kollar under motorhuven på en svart bil.

När ska jag besikta bilen?

Det är du som fordonsägare som ansvarar för att din bil besiktas i tid. Om du missar sista datum får du automatiskt körförbud på bilen, så det är ingen dum idé att hålla koll. För de allra flesta bilar gäller var 14:e månad.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 05.10.2022 15:59

Har du inte riktigt full koll på när det är dags för besiktning? Du är inte ensam. Men att veta när bilen ska besiktas är viktigt för att undvika körförbud, och det är varje enskild bilägare som ansvarar för att boka in besiktning i tid.

Du behöver dock inte oroa dig. Att ta reda på när du senast måste genomföra nästa kontrollbesiktning är enkelt. Det enda du behöver göra är att söka på bilens registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida.

Hur ofta ska man besikta bilen?

Hur ofta ska man egentligen besikta bilen då? Vilka regler gäller och är det olika för olika bilar? Det reder vi ut här nedan.

Tidigare kunde du ta reda på din besiktningsperiod och avgöra när det var dags för besiktning med hjälp av registreringsnumrets slutsiffra. De reglerna ändrades dock 2018, och nu gäller istället nedan information för personbilar upp till 3500 kg.

Besiktningsperioder och besiktningsregler

Nyproducerade bilar

För nyproducerade bilar ska den första besiktningen göras senast 36 månader efter att bilen togs i trafik, och den andra besiktningen senast 24 månader efter den första besiktningen.

Om du har köpt en ny bil kan du alltså vänta tre år med den första besiktningen, sedan två år till den andra. Därefter besiktar du bilen minst var 14:e månad.

Bilar som har genomgått minst två besiktningar tidigare

Bilen ska besiktas senast 14 månader efter den senaste besiktningen om den inte längre klassas som ny. Det får alltså gå max 14 månader mellan besiktningarna för bilar som inte är nyproducerade eller besiktningsfria.

Besiktningsfria bilar – bilar som är över 50 år

Fordon som är 50 år eller äldre kan vara besiktningsfria. Förutsättningen är att de har blivit godkända i en kontrollbesiktning under de senaste två åren. Har bilen en godkänd kontrollbesiktning de senaste 24 månaderna blir den automatiskt besiktningsfri den 1 januari det år den blir 50 år.

Du behöver alltså inte ansöka om besiktningsfrihet på din bil.


Läs mer om bilbesiktning

Denna artikel är en del av Verkstad.nu:s artikelserie om bilbesiktning. Läs fler artiklar om allt du behöver veta om bilbesiktning.

Guide: Allt du behöver veta innan du besiktar bilen
  1. När ska jag besikta bilen?
  2. Var kan jag besikta bilen?
  3. Checklista inför bilbesiktning
  4. Vad kostar det att besikta bilen?

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.

Jämför besiktningsföretag

Använd Verkstad.nu för att hitta och jämföra besiktningsföretag nära dig. Ta ett par minuter och fyll i formuläret. Sedan får du kontakt med upp till tre ackrediterade besiktningsbolag, som ger dig offerter på den besiktning du behöver.

Jämför besiktningsföretag