Exteriör av vit verkstadsbyggnad med flera garageportar på rad.

Var kan jag besikta bilen?

Letar du företag för bilbesiktning? Då kan det vara bra att veta att det inte är vilken verkstad som helst som får utföra kontrollbesiktningar. I den här artikeln får du reda på hur du hittar ackrediterade besiktningsbolag.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 05.10.2022 16:10

Att kontrollbesikta bilen med jämna mellanrum är nödvändigt för att säkerställa att bilen är säker att köra. Missar du din sista dag för besiktning får bilen automatiskt körförbud, så ett tips är att ha lite marginal om det skulle vara svårt att hitta en tid som passar. Men vart kan man egentligen vända sig för att boka tid för bilbesiktning?

Det är inte helt ovanligt att du får erbjudanden från olika besiktningsföretag hem till brevlådan när det börjar närma sig tid för besiktning. Det är dock inte något de är skyldiga att göra, så det är inte säkert att du blir kontaktad. Det är inte heller säkert att de som skickar erbjudandet är det bästa eller billigaste alternativet, så att jämföra några olika företag är klokt.

Hitta ackrediterade besiktningsbolag

För att kunna göra en jämförelse är det bra att veta att fordonsbesiktningar bara får utföras av besiktningsstationer som är ackrediterade av myndigheten Swedac. Du kan alltså inte vända dig till vilken verkstad som helst. På Swedacs hemsida kan du hitta vilka bolag som är ackrediterade för kontrollbesiktning i din stad.

Något som kan vara bra att veta är dock att det finns flera verkstäder utöver besiktningsbolagen som är ackrediterade att “släcka 2:or”. Det betyder att de får åtgärda och godkänna mindre allvarliga anmärkningar som du har fått under din kontrollbesiktning, utan att du behöver åka tillbaka och göra om hela besiktningen.

Jämför ackrediterade besiktningsbolag

Verkar det hela lite krångligt? Då kan du låta ackrediterade företag höra av sig till dig istället. När du fyller i formuläret på Verkstad.nu får du erbjudanden från olika besiktningsföretag. Då kan du enkelt se vilket av företagen som har bäst pris.

Kom ihåg att det oftast är dyrare med drop in-tider, så att boka tid i förväg är vanligtvis mer ekonomiskt.

Hitta och jämför besiktningsbolag


Läs mer om bilbesiktning

Denna artikel är en del av Verkstad.nu:s artikelserie om bilbesiktning. Läs fler artiklar om allt du behöver veta om bilbesiktning.

Guide: Allt du behöver veta innan du besiktar bilen
  1. När ska jag besikta bilen?
  2. Var kan jag besikta bilen?
  3. Checklista inför bilbesiktning
  4. Vad kostar det att besikta bilen?

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.

Jämför besiktningsföretag

Använd Verkstad.nu för att hitta och jämföra besiktningsföretag nära dig. Ta ett par minuter och fyll i formuläret. Sedan får du kontakt med upp till tre ackrediterade besiktningsbolag, som ger dig offerter på den besiktning du behöver.

Jämför besiktningsföretag