En mekaniker i en vit bil gör tumme upp.

Guide: Allt du behöver veta innan du besiktar bilen

När och var besiktar man bilen, vad kostar det och vad ska man tänka på innan? I denna artikelserie får du reda på allt du behöver veta innan du åker på kontrollbesiktning av din personbil.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 06.10.2022 13:05

Alla bilägare måste besikta bilen med jämna mellanrum, och vissa saker bör alla veta för att undvika onödiga problem.

Verkstad.nu svarar i den här artikelserien på de viktigaste frågorna för att din kontrollbesiktning ska bli så smidig och billig som möjligt.

Detta behöver du veta inför bilbesiktningen

Artiklarna nedan sammanfattar det viktigaste att veta innan din bils kontrollbesiktning.

En mekaniker kollar under motorhuven på en svart bil.
När ska jag besikta bilen?

Det är du som fordonsägare som ansvarar för att din bil besiktas i tid. Läs mer om hur du tar reda på när det är dags att boka besiktning och vilka regler som gäller.

Exteriör av vit verkstadsbyggnad med flera garageportar på rad.
Var kan man besikta bilen?

Letar du företag för bilbesiktning? Då kan det vara bra att veta att det inte är vilken verkstad som helst som får utföra kontrollbesiktningar. I den här artikeln får du reda på hur du hittar ackrediterade besiktningsbolag.

En kvinna i en verkstad betalar till en man som håller i en handhållen kortläsare.
Vad kostar det att besikta bilen?

Priset för att besikta bilen varierar mellan olika företag, orter och tider. Här hittar du ett genomsnittligt prisexempel från de största besiktningsbolagen.

En man mäter däckdjupet på ett bildäck i ett garage.
Checklista: Tänk på detta inför din bilbesiktning

Har du bokat tid för besiktning av bilen? Använd vår checklista inför bilbesiktningen för att undvika onödiga anmärkningar.

Fler vanliga frågor om besiktning

Om du har läst artiklarna ovan vet du det mesta värt att veta innan det är dags för din besiktning. Men ett par sista frågetecken kanske kvarstår. De kan vi förhoppningsvis ge svar på här.

Hur lång tid tar det att besikta bilen?

Att besikta bilen tar oftast inte lång tid alls, vanligtvis omkring 20 minuter. Du kan alltså räkna med att du kan vänta kvar under besiktningen och få din bil med dig hem igen – förutsatt att de inte upptäcker några allvarliga fel.

Får man köra med en 2:a?

Om du får en eller flera 2:or, det vill säga mindre allvarliga anmärkningar, har du 30 dagar på dig att åtgärda felet och göra en så kallad efterkontroll. Innan du har gjort efterkontrollen får du inte köra mer än nödvändigt med bilen.

Vad menas med att "släcka en 2:a"?

För att bli av med en mindre anmärkning, det vill säga en 2:a, måste ett besiktingsbolag intyga att du har åtgärdat felet. Det görs på efterkontrollen (som måste göras inom 30 dagar). I samband med att verkstaden kontrollerar att felet inte kvarstår, "släcker" de din 2:a.

Att "släcka en 2:a" betyder alltså att en besiktningsman kontrollerar och avskriver den anmärkning du fick under besiktingen, så att du kan köra med din bil som vanligt igen.

Men hjälp av vår checklista inför bilbesiktning kan du undvika onödiga anmärkningar.

Bra att veta inför bilbesiktning – sammanfattning

Nu har vi gått igenom alla de vanligaste frågorna och det viktigaste att veta om besiktning av personbil. För att koka ner det hela, så finns det tre viktiga punkter att lägga på minnet för en smärtfri besiktning:

  1. Ta reda på när din bil senast ska besiktas via Transportstyrelsens söktjänst.
  2. Hitta ackrediterade besiktningsföretag och jämför pris via Verkstad.nu.
  3. Kontrollera bilen innan besiktningen med hjälp av vår checklista.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Jämför besiktningsföretag

Använd Verkstad.nu för att hitta och jämföra besiktningsföretag nära dig. Ta ett par minuter och fyll i formuläret. Sedan får du kontakt med upp till tre ackrediterade besiktningsbolag, som ger dig offerter på den besiktning du behöver.

Jämför besiktningsföretag